Είμαστε το ίδιο; Και κάνετε αυτή τη δήλωση την κατάπτυστη; Όταν εσάς το ίδιο σας το κόμμα έχει στοχοποιηθεί για τη Novartis όσο και εγώ, με τον Ανδρέα τον Λοβέρδο; Ντροπή!». «Ή είσαι με εκείνους που υπέστησαν αυτή τη σκευωρία και πρέπει να πας μέχρι το τέλος ή όχι».
Η δεύτερη φράση ανήκει στον Ανδρέα Λοβέρδο, που παρενέβη δημόσια επικρίνοντας την κεντρική στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη, σε μια κίνηση που προοιωνίζεται τις μεγάλες εσωτερικές πιέσεις που θα υπάρξουν το βράδυ των εθνικών εκλογών. «Δεν υπάρχει πιο θλιβερό πράγμα στην πολιτική από τις ίσες αποστάσεις», «εγώ δεν είμαι ισαποστάκιας», είπε.
Η πρώτη φράση ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη που, επιτιθέμενος στον Ν. Ανδρουλάκη, έδειξε ότι οι «ίσες αποστάσεις» του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το κλείσιμο του μικροφώνου του Π. Πολάκη από τον Χ. Αθανασίου εξελήφθησαν από το Μ. Μαξίμου ως ύψιστη προδοσία απέναντι στους κοινούς διαχρονικούς στόχους του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Οι λόγοι της επίθεσης δεν περιορίζονται στην αφορμή αυτού του θέματος, πίσω από το οποίο βρίσκεται το ζήτημα Novartis. Άλλωστε την αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη ξεκίνησε ο -εκτός ΚΙΝ.ΑΛΛ.- Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επιλεκτική ονομαστική αναφορά του πρωθυπουργού μόνο στα γαλάζια στελέχη της υπόθεσης.
Αν η μία αιτία της αντίδρασης είναι η διαφαινόμενη δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που, κατά Ανδρουλάκη, «γεμίζει άγχος τον κ. Μητσοτάκη, που βλέπει την αυτοδυναμία να του κουνά μαντίλι», η άλλη είναι η διακήρυξη της αυτόνομης πορείας – που πάντως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε, ο ίδιος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλώνοντας ότι «όσο πιο ισχυροί είμαστε στις επόμενες εκλογές, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει ο λαός, μέσω του προγράμματός μας, να ζήσει καλύτερες μέρες».
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε σκληρά σε Μητσοτάκη – Γεωργιάδη. Όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος -κεντρικός λίθος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.- προχώρησε σε παρέμβαση, όχι για να απαντήσει στις κυβερνητικές επιθέσεις, αλλά στον ίδιο τον Ανδρουλάκη. Νωρίτερα, η Εύα Καϊλή αρθρογραφούσε υπονοώντας ότι ο Π. Πολάκης δεν καταδικάστηκε «από όλους μας, χωρίς μισόλογα». «Δεν έχω επιλεκτικές ευαισθησίες και δεν έχει η παράταξή μας επιλεκτικές ευαισθησίες», τους απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Προβλήματα με τη μεζούρα
Το ζήτημα των «αποστάσεων» ήδη δημιουργεί αρρυθμίες, καθώς η ισορροπία που θέλει να επιτύχει ο Ν. Ανδρουλάκης είναι ρευστή. Στη συζήτηση επί του πορίσματος για τη λίστα Πέτσα, η Νάντια Γιαννακοπούλου (είχε στηρίξει Λοβέρδο στις εκλογές) παρέκαμψε τον επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη, που ετοιμαζόταν να μιλήσει, και έλαβε τον λόγο για να επιτεθεί μονοδιάστατα στον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο ο Μιχ. Κατρίνης έσπευσε τεχνηέντως να διορθώσει τις εντυπώσεις, σχολιάζοντας ότι το αντικείμενο της συζήτησης είναι η λίστα Πέτσα και τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ίσες, αλλά μεγάλες αποστάσεις από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ». Αργότερα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα έσπευδε να τοποθετηθεί για να διαμηνύσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προσδοκά συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Από την πλευρά της, εν είδει απάντησης και προς τον Ανδ. Λοβέρδο, η «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση του ΚΙΝΑΛ» (Ανανεωτική Αριστερά, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι) με ανακοίνωση της υπεραμύνθηκε των αποστάσεων εξίσου από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Μέτωπο κατά Ν.Δ. ζητάει ο Καρχιμάκης
Aντίθετα από την επίσημη γραμμή των ίσων αποστάσεων, ο Μιχάλης Καρχιμάκης παρενέβη για να υπογραμμίσει ότι «απαιτείται άμεσα ένα μέτωπο απέναντι στην πιο καταστροφική και ηθικά εκμαυλισμένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» και ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Βενιζέλος: Παρατηρητής με διάθεση μέντορα
Ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την πρόταση μομφής. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης δυσκολευόταν να εξηγήσει γιατί είπε «ναι» στην πρόταση μομφής, αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να αιτιολογήσει θεσμικά την απόφαση του νέου αρχηγού. Στη συνέχεια, ξεκίνησε αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν στην πρόταση μομφής υπερασπίστηκε ονομαστικά μόνο τα στελέχη της Ν.Δ. στην υπόθεση Novartis. Αυτό οδήγησε εκ των πραγμάτων το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε έναν νέο κύκλο σύγκρουσης με την κυβέρνηση, παράλληλα με τις εσωκομματικές προεκτάσεις που δημιουργήθηκαν.
Ποτέ από την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τον Ιούλιο του 2019, και μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει αποσυρθεί από την επικαιρότητα. Από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να ασκεί σταθερά κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για τη διαχείρισή της, για τη συμφωνία για τα Rafale, ακόμα και για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Άλλωστε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη συνεργασία του με τον Αντώνη Σαμαρά μιλούσε πάντα με ζεστά λόγια. Η επανειλημμένη κριτική στις επιλογές Μητσοτάκη κάνουν τη διαφαινόμενη στήριξη που παρέχει από απόσταση στο εγχείρημα Ανδρουλάκη να μοιάζει με φυσική συνέχεια. Ο ίδιος δεν έχει δηλώσει τι ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές, όμως έχει υπονοήσει ότι τον στήριξε. Του ευχήθηκε δε «να ερμηνεύσει σωστά το αποτέλεσμα και να κινείται έχοντας υπόψη του ότι, ως αρχηγός ενός κόμματος, επικοινωνεί εκ των πραγμάτων με την Ιστορία».
πηγή: Αυγή